Despre înregistrarea prealabilă.


Aplicaţia web „Înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare” este creată în baza alin. (3) art. 291 din Codul electoral al Republicii Moldova şi în conformitate cu Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 4783 din 14 iunie 2016, cu modificările ulterioare.

Aplicaţia constituie un instrument specializat şi centralizat creat pentru cetăţenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aflaţi în afara hotarelor ţării şi are ca scop înregistrarea prealabilă permanentă a acestora pentru stabilirea numărului estimativ în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare în străinătate.

Urmare a depunerii declaraţiei de înregistrare alegătorul va fi radiat din lista electorală de bază de la domiciliu/reşedinţă doar pentru următoarele alegeri.

Echipa CEC vă asigură că datele colectate în baza Aplicaţiei vor fi utilizate nemijlocit destinaţiei doar în scopuri electorale şi în strictă conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal. Acestea nu vor fi dezvăluite reprezentanţelor diplomatice ale Republicii Moldova în ţările în care vă aflaţi.